Z technických důvodů je až do odvolání uzavřena naše prodejna v Brně (OC Letmo)

Zapomeňte na Chanel No. 5: Představujeme originální parfémy starověkého Egypta

Egypťané byli známí tím, že používali parfémy k maskování tělesného zápachu. Dokonce nosili na hlavě parfémové kužely, což byl v té době velký módní výstřelek. Když se Julis Caesar po ovládnutí Egypta vracel do Říma, rozhazoval při svém triumfálním průvodu do davu vzácné parfémy. Bůh parfémů Nefertum byl také bohem uzdravování. Lze ho označit za prvního aromaterapeuta na světě!

Seshen - Esence z modrého lotosu

Podle egyptských hieroglyfů byla vytouženou vůní Kleopatry sladká a omamná vůně modrého lotosu. Často je označována jako "konopí starého Egypta". Receptem má být kombinace kadidla, absolutního modrého lotosu, skořice.

Modrý lotos byl pro faraony posvátný, protože byl halucinogenní. Ve skutečnosti může modrý lotos navozovat mírný pocit klidu a euforie. K dosažení jeho omamných účinků je však třeba jej kombinovat s vínem, stejně jako to dělali staří Egypťané. Nádherná vůně posvátného květu modrého lotosu byla pro staré Egypťany parfémem potu boha Ra, božské esence.

Kyphi - Tutanchamonův a  Kleopatřin parfém


Většina historiků se shoduje na tom, že parfém, který Tutanchamon i Kleopatra používali, byl Kyphi. Podle starověkých textů se Kyphi vyráběl z myrhy, sladkého rdesna, cypřiše, vína, medu, rozinek, pryskyřice a jalovce smíchaných dohromady. Je to nejznámější vonný přípravek ze starého Egypta a nejlépe zdokumentovaný. Jeho hlavním účelem bylo použití jako kadidla, vykuřovadla, které ve velkém množství pálili kněží v egyptských chrámech.

Název kyfi je latinskou verzí řeckého přepisu egyptského slova kapet, které původně znamenalo jakoukoli látku určenou ke spalování. Používala se k aromatickým a léčebným účelům. Obětovala se bohům jako kadidlo a pro lidskou spotřebu se ředila v oleji.

Hatšepsutin parfém

Hatšepsut byla vnučkou mocných faraonů. Po smrti svého manžela se stala faraonkou a vládla 22 let. Za její vlády zažíval Egypt klidné a prosperující období. Po její smrti však byla "ženská faraonka" opovrhována, její obrazy a nápisy zohaveny a její památky zničeny.
Milovala parfémy a vysílala výpravy, aby zajistily aromatické byliny z celého regionu. Jedna taková lahvička byla nalezena v blízkosti její mumie. Bonnská univerzita ji zkoumala a pokusila se vůni znovu vyrobit.

Recepturu neznáme, ale jak badatelé uvádějí: "Pravděpodobně v ní bylo kadidlo - vůně bohů". Mohla obsahovat i jiné věci. Egypťané v té době měli k dispozici i další oleje, například světlicový, lněný, benový (Moringa peregrina), balanosový (Balanites aegyptiaca), olivový, mandlový a sezamový.

egypt-7728012_1280

Moringa

Moringa Pterygosperma pochází z Egypta a pěstuje se zde dodnes.Moringa oleifera je však nejrozšířenějším druhem rodu Moringa. Říká se jí také Bubnový strom, Benův olejový strom nebo benzoilový strom. Je to rychle rostoucí strom odolný vůči suchu, pocházející z tropických a subtropických oblastí jižní Asie.
Listy, kůra, květy, plody, semena a kořen se používají k výrobě léků. Tato mimořádná plodina se používá při anémii, artritidě a jiných bolestech kloubů (revmatismus), astmatu, rakovině, zácpě, cukrovce, průjmu, epilepsii, bolestech žaludku, žaludečních a střevních vředech, střevních křečích, bolestech hlavy, srdečních potížích, vysokém krevním tlaku, ledvinových kamenech, zadržování tekutin, poruchách štítné žlázy a bakteriálních, plísňových, virových a parazitárních infekcích.

Susinum

Předpokládá se, že se recept skládal z posvátného modrého lotosu (modré lekníny) v kombinaci s růží, myrhou, šafránem, kardamonem a skořicí.
Měl exotickou květinovou vůni, která povznášela ducha, a tvrdí se, že měl afrodiziakální účinky. Susinum byl skutečně stvořen pro egyptskou královnu.

Metopion

Metopion byl staroegyptský název pro rostlinu, z níž je získán galbanum. Byl to také název vysoce ceněného parfému, jehož jednou z hlavních složek bylo právě galbanum.
Tento parfém má silné léčivé a regenerační účinky. Předpokládalo se, že uklidňuje mysl a uvolňuje svaly. Většina pramenů se shoduje na tom, že hlavními složkami byly galbanum, kardamon a myrha.

Jalovcové bobule

Ve dvou řeckých receptech na kyphi, z nichž jeden je Dioskoridův, jsou v seznamu ingrediencí uvedena dvě slova arkeuthos a brathy, která byla přeložena jako jalovec, což zřejmě znamená velké a malé plody této rostliny. V hieroglyfických receptech na kyphi jsou zmíněna semena wan a na reliéfech ze Staré říše je zobrazena sklizeň toho, co texty popisují jako bobule w'n. V Tutanchamonově hrobce byly nalezeny skutečné plody jalovce Juniperus oxycedus a Juniperus excela. Bobule Juniperus phoenicia byly nalezeny na egyptských nalezištích všech datací. Staří Egypťané používali bobule jalovce také k léčebným účelům.

Tisheps

V chrámu v Edfu je na stěnách "laboratoře" na výrobu parfémů a kadidla vyrytý hieroglyfický recept na přípravu "tishepsů z abové pryskyřice". Výroba parfému tisheps trvala 241 dní, z toho 1 den na přípravu základního materiálu a 240 dní na to, aby se přípravek neporušil.
Mnozí dnešní parfuméři jej přirovnávají k místně nalezené skořici.

Min Unguent

'Tajný Min Unguent', zasvěcený bohu Min-Amun. Recept měl být tajný a sděloval se pouze ústně.
Receptura zahrnovala puškvorec, borovicová jádra, jalovec a další byliny. Tento recept byl výjimečný tím, že se do něj přidávaly také minerály jako lapis, karneol, červený jaspis, tyrkys, zlato a stříbro. Byl to exotický a drahý parfém.

Ntyw

Commiphora erythraea byla pravděpodobně "ntyw" (myrha) starých Egypťanů a "vonná myrha" Plinia. Mnozí badatelé se domnívají, že jde o myrhu, a někteří se domnívají, že jde o kadidlo.

Sntr

Pravděpodobně se jednalo o terebintovou pryskyřici. Strom Sntr jak známo roste v Egyptě. Pokud bychom předpokládali, že výše zmíněná "Ntyw" je myrha, "Sntr" by s největší pravděpodobností byla odrůda kadidla.

Pouštní datle

Pouštní datle (Balanites aegyptiaca) (egyptský balzám) je trnitý keř nebo strom vysoký až l0 m, rozšířený v suchozemských oblastech Afriky a jižní Asie. Balanosový olej používali staří Egypťané jako základ parfému.Tradičně se používal také při léčbě různých onemocnění

Kosatcový parfém

Theofrastos uvádí, že vynikající druh kosatcového parfému se vyrábí z kořene kosatce, který se usuší. Podle něj se tímto způsobem dosáhne lepších výsledků než namáčením kořenů v tekutině nebo jejich vystavením ohni.

Amarakinon/ Sampsuchinon 

Tuhý parfém, který se obvykle nosí jako kužel na hlavě

kuzely

K výrobě parfémů a vonných olejů se též používal cypřiš, majoránka, skořice.

Tým Krasnevune.cz

Převodník
parfémů