Nyní ke každé objednávce Parfém na praní 10 ml zdarma!

Vše, co potřebujete vědět o chyprových vůních

Slovo Chypre je odvozeno od francouzského názvu pro Kypr. Přestože se běžně používá v mnoha parfémech, patří k méně známým parfémovým akordům. Akord je směs dvou nebo tří složek, které vytvářejí novou a jedinečnou vůni.

Chyprová vůně se vyznačuje kontrastem mezi svěžími svrchními tóny, např. citrusy, levandulí, a bohatým dřevitým, dubově mechovým základem.

Historie chyprových vůní

Chyprové vůně mají více než čtyřtisíciletou historii, první suroviny k výrobě parfémů se objevily ve středomořské manufaktuře na výrobu parfémů. Mnohé z těchto ingrediencí tvoří prvky skupiny Chypré, včetně dřeva, rozmarýnu, levandule, bergamotu, rozmarýnu, mechu a koriandru. Pod označením Chypre lze dnes najít více než 1800 vůní.

Středomořský ostrov Kypr je známý jako rodiště Afrodity - mytologické řecké bohyně lásky. Skupina vůní chypre patří k nejoblíbenějším a nejvýznamnějším. Nejstarší továrnu na výrobu parfémů ve Středomoří našli archeologové na Kypru před více než 4 000 lety po zemětřesení. Mezi troskami byla nalezena vůbec první zaznamenaná destilerie parfémů.

Ingredienci zvanou "cipria" lze vystopovat již od středověku přes osvícenství až po renesanci. Kypřané vyráběli z kyperského prášku kosmetický pudr na obličej, který míchali s přírodními elixíry nalezenými v okolí ostrova Kypr. Rozmach pudru v Evropě v 17. století učinil z tzv. ciprie nesmírně populární kosmetický přípravek.

V Itálii se dodnes tento název používá pro označení pudru. Kyperský pudr cipria umožnil vznik silné tradiční vůníi. Původní cypřišová vůně Coty, jejíž bohatá a zajímavá historie sahá 4000 let zpátky, se dnes odráží ve všech moderních chypre vůních. Komplexní a přitom jemná vůně z ní činí bezesporu jeden z nejzajímavějších parfémů.

V roce 1917 představil francouzský parfumér Francois Coty nový parfém, který vytvořil pro ženy. Pojmenoval ho Chypre. Obsahoval dřevité, citronové svrchní tóny v kombinaci s balzamickými, květinovými a pižmovými podtóny. Coty vůni vytvořil s použitím tradičního místního kadidla, do kterého přidal esenciální oleje a rostlinné výtažky pocházející z Kypru.

coty_chypre_EDP

Vůni pak ještě téhož roku uvedl na trh Joseph Marie Francois Spoturno a vytvořil tak precedens, který následoval zbytek vznikajícího moderního parfémového průmyslu. Ačkoli Cotyho lze jistě považovat za jednoho z otců chyprových vůní, nebyl jediný. V roce 1909 vydal parfumér Jacque Guerlain vůni Chypre de Paris.

chypre_paris

V roce 1912 následoval D'Orsay, který vydal Chypre D'Orsay. Oba tyto parfémy byly unisexové. Dokonce se předpokládá, že vůně Chypre pochází z římských dob, protože byla údajně zaznamenána v parfémových publikacích z 18. století.

chypre_d_orsay

Další známe Chyprové vůně :

  • Guerlain Mitsouko (1919)
  • Aldoux Huxley: Brave New World (1932)
  • Cuir de Russie od Chanel (1929) 
  • Dashiell Hammett: The Maltese Falon (1929).

Jednou z nejoblíbenějších chyprových vůní byla originální Miss Dior od Christiana Diora. Tato květinová chyprová vůně byla uvedena na trh v roce 1947, ale její receptura byla později změněna.

miss-dior


Lagerfeld od Karla Lagerfelda je od 80. let 20. století moderním chyprovým parfémem pro muže i ženy, následoval Gucci Rush (1999), dřevitý chyprový parfém, nebo Hermès Rouge (2000), květinový orientální chyprový parfém.

Chyprové vůně jsou sice jednou z nejstarších skupin parfémů, ale zároveň se jedná o nadčasovou klasiku, která přetrvává dodnes.Přestože mnoho uživatelů parfémů možná stále nezná pojem Chypre a jeho význam, je stále důležitou součástí parfémového průmyslu, který si cení bohaté historie, kterou skupina vůní Chypre symbolizuje.

Jak voní chyprová vůně ?

Chypre má zemitou, teplou vůni. Díky tónům bergamotu a dřeva ji lze popsat jako vůni připomínající procházku lesem. Ačkoli většinu vůní Chypre lze rozeznat podle mechového, dřevitého podtónu, existuje několik dalších základních charakteristik, pod které lze mnoho vůní Chypre zařadit, např: kožená, květinová, ovocná, zelená, dřevitá a svěže-citrónová. Chypre vůni lze popsat jako sofistikovanou, smyslnou a tajemnou. Nabízí jedinečnou kombinaci akordů, které kontrastují s hřejivými i chladivými prvky. Zatímco tradiční chyprové vůně mají tendenci být poměrně bohaté a výrazné, modernější verze obsahují více mechových a ambrových tónů mísících se s květinami a dřevy, jako je pačuli a labdanum (které má sladký medový nádech).

Chypre vůně byly tradičně označovány jako podzimní, a to díky jejich spojení s přírodními lesními prvky. Ačkoli mohou obsahovat značně kontrastní směs složek, jednou ze skutečně výjimečných věcí na vůních Chypre je jejich schopnost nedovolit, aby některá složka převážila nad jinou. Téměř vždy se různé tóny nakonec prolínají tak, že výsledkem je vyvážená vonná kompozice. 

Objevte kouzlo chyprových vůní i vy!

Vyzkoušejte naše chyprové parfémy ZDE

Tým Krasnevune.cz

 

 

Převodník
parfémů