Z technických důvodů je až do odvolání uzavřena naše prodejna v Brně (OC Letmo)

Složky v parfémech: Odkud pocházejí?

Zajímali jste se někdy o složky parfémů a postupy, které se používají k výrobě těch nejlepších parfémů? Lidé jsou již dlouho posedlí snahou překrýt svůj tělesný pach příjemnější vůní. Díky tomu získávají větší sebevědomí a cítí se přitažlivější. Jako parfémy proto od nepaměti používaly sušené byliny, pálící se vonné dřevo a lisovaný olej. Technologie však výrazně pokročila. Stejně jako umění výroby parfémů se vyvíjel i design flakonu.

SLOŽENÍ PARFÉMŮ

Extrakce vonného oleje z přírodních složek je standardní metodou pro výrobu parfémů. Mezi tyto složky patří různé druhy rostlin, ovoce, dřevin a zvířecích sekretů. Při výrobě se využívá dalších zdrojů, jako je například etanol, uhlí, smoly, priskiřice a produkty petrochemie.

Syntetické chemické látky mohou evokovat vůně, které se v přírodě nevyskytují, nebo se vyrábějí z esenciálních olejů. Do této kategorie patří mnoho známých a těžko dostupných vonných látek, takže minimálně některé složky vašeho oblíbeného parfému jsou pravděpodobně syntetické.

Pyramida složení vůní

Parfemova Pyramida-Krasnevune.cz

30 % svrchní tóny - tóny, které ucítíte jako první.

50 % středních tónů – srdce parfému

20 % základních tónů - tóny, které prodlužují životnost středních tónů. 

V každé vůni jsou přítomny svrchní, střední a základní tóny. Ve svrchních tónech se používají výrazné, často citrusové vůně. V srdci se ukrývají hlavní tóny (aromatické květiny jako růže a jasmín) a trvanlivost zajišťují základní tóny (dřevio, mech, vanilka..).

 

JAK SE VYRÁBÍ PARFÉMY

Existuje mnoho způsobů extrakce olejů z rostlinných materiálů: destilace vodní parou, extrakce rozpouštědlem, enfleurace, macerace a exprese.

 

 - DESTILACE VODNÍ PAROU

Při destilaci rostlinného materiálu v destilačním kotli se esenciální olej mění na plyn. Plyn se poté ochladí a zkapalní pomocí proudění v trubce. Další metodou je, že namísto napařování rostlinných materiálů, jako jsou okvětní lístky, lze oleje získat jejich vařením ve vodě.

 - EXTRAKCE

Éterické oleje z květů se spaří přelitím benzenem nebo petrolejovým éterem ve velkých rotujících nádržích nebo sudech. Složky květů se v rozpouštědlech rozpustí a poté se smísí s etylalkoholem a voskovitou látkou obsahující olej.

 - ANFLERÁŽ (ENFLEURAGE)

Květy se při anfleráži rozloží na skleněné desky potažené tukem. Vrstvy skleněných desek se umístí mezi dřevěné rámy. Jakmile tuk absorbuje vůni, květiny se ručně odstraní a nahradí dalšími.

 - MACERACE

Při maceraci se zahřáté tuky používají k absorpci květinové vůně. Při procesu podobném extrakci rozpouštědlem se tuk a tuky rozpustí v alkoholu, aby se získaly esenciální oleje. 

- EXPRESE (LISOVÁNÍ)

Exprese je nejjednodušší a nejstarší metoda extrakce. Tato technika spočívá v lisování ovoce nebo rostliny. Jelikož silice citrusů jsou velmi citlivé a podléhají zkáze při vyšších teplotách, získávají se studenou cestou, lisováním nebo drcením kůry s následným odstředěním. 

MÍCHÁNÍ SLOŽEK PARFÉMU

Po extrakci a sběru esenciálních olejů začíná proces výroby vůně. Po výběru jednotlivých složek se tyto smíchají. Oleje se kombinují podle vzorce předem stanoveného znalcem parfémového průmyslu, známým také jako "nos". Tyto receptury byly pečlivě vyvíjeny po mnoho let a často obsahovaly stovky různých složek.

Vůně se vytvoří a poté se spojí s alkoholem. Vůně může obsahovat malé množství alkoholu nebo naopak velké množství. Většina sytých vůní obsahuje zbytkové množství vody a asi 10-20 % parfémových olejů rozpuštěných v alkoholu. Kolínské vody obvykle obsahují 3-5 % olejů rozpuštěných v 80-90 % alkoholu a zbylých 10 % tvoří voda. Poměr alkoholu a vonných látek určuje sílu a hodnotu parfému. S použitím esenciálního oleje se vůně stává silnější (a dražší).

PROCES ZRÁNÍ

Po smíchání vůně se kvalitní a čisté parfémy často nechávají několik měsíců nebo dokonce let zrát. Provádění tohoto postupu zajišťuje, že byla dotvořena ta pravá vůně. Jednotlivé tóny nebo vonné složky se mohou stářím vzájemně slučovat.

Pan "Nos" parfém ještě jednou otestuje, aby potvrdil kýženou vůni.

Tým Krasnevune.cz

Převodník
parfémů