Nyní ke každé objednávce Parfém na praní 10 ml zdarma!

Omamná tuberóza: Zázračná ingredience pro dokonalý parfém

Tuberóze se také říká lilie madonská či noční hyacint. Je to neobyčejná, krásná a hrdá květina.Tuberóza je jedna z nejvoňavějších květin rostlinné říše a má tu zvláštnost, že vydává svou vůni ještě 48 hodin po uříznutí.

Odkud tuberóza pochází?

Tuberóza je exotická květina s narkotickým účinkem. V době renesance měly mladé ženy zakázáno procházet se v noci po eroticky vonících polích tuberózy.Vyskytuje se v jižní Indii, Egyptě, na Komorách, v Maroku, Tunisku, Itálii, Španělsku a na jihu Francie v Grasse. Ke svému růstu vyžaduje teplé a suché podnebí.

V roce 1632 ji otec Théophile Minuti přivezl do Dolní Provence a stala se tak populární, že bylo slavnostně zaznamenáno datum jejího dovezení.

Tuberóza pochází z Mexika. Říká se, že Aztékové používali její silici k ochucení čokolády. Do Evropy byla přivezena během španělského dobývání Mexika v 16. století a později se dostala i do Asie. Dříve byla známá jako indický hyacint.

Za vlády Ludvíka XIV. provoněl chodby Versailles. Královští zahradníci přivezli 10 000 cibulí tuberózy pro trianonské plantáže.

Od 19. století se produkce tuberózy zvýšila, i když se pěstuje pouze pro svou vůni pro parfémářství.

V Indii se tuberóza sklízí každé ráno od května do prosince. Název této květiny v hindštině znamená noční vůně. Tuberóza se zde hojně používá při slavnostech, náboženských rituálech a svatbách, především jako věnec k výzdobě svatebního pokoje novomanželů. Je považována za erotickou květinu.

Jak voní tuberóza

Tuberóza patří do skupiny bílých květů, stejně jako jasmín, pomerančový květ, neroli, frangipani, gardénie, magnólie a lilie.  Má sladkou, bohatou a květinovou vůni, Její vůně je často popisována jako směs růží, jasmínu a květinového medu s lehkými kořeněnými tóny. Tuberóza obsahuje také zelené a zemité akcenty. Může mít také mandlovou vůni a někdy může být vnímána jako druh ovocného jasmínu. Je velmi smyslná, tělesná, narkotická až živočišná.

Tuberóza v parfémářství

Parfuméři ji buď milují, nebo se jí bojí, je třeba ji krotit jemnějšími tóny, nebo ji naopak nadužívat. Tuberóza se často používá k vytvoření bílých květinových akordů. Je spojována spíše s ženskými vůněmi. Tuberóza je extrovertní a bouřlivá květina, která do vůně vnáší bohatství a charakter. Lze ji také použít k dodání exotické, slunečné, živočišné, nebo smyslné charakteristiky parfému. Najdeme ji většinouv srdcových tónech, ale její stopa je tak silná, že ji můžeme vnímat i v základních tónech.

Existuje mnoho parfémů, které obsahují tuberózu jako klíčovou složku. Mezi některé z nejznámějších patří:

Chanel Gabrielle 

Chanelle gabrielle

Dámská květinově-ovocná vůně se při prvním přičichnutí představí koktejlem svěžesti, který je umíchán esencemi šťavnatého grepu, mandarinky, tóny černého rybízu, okořeněného petigrainem, který se vyznačuje čerstvou vůní s dřevito-bylinnými podtóny, a dodává vůní šmrnc. V překypujícím srdci se nachází omamný jasmín, který se snoubí s aromatem ylang-ylang. Následuje čerstvá šumivá vůně pomerančových květů a smyslné tuberózy s dotekem kokosu. Smyslný základ je tvořen hřejivým santalovým dřevem a pačuli. Sladkou tečkou je esence čerstvě rozkrojeného vanilkového lusku.

Můžete také vyzkoušet levnější variantu s podobným složením :  PURE No.2493 jen za 299 Kč/ 50 ml

Gucci Bloom

gucci bloom

Ryze květinová a něžná dámská vůně, která vás přenese do rozkvetlé zahrady, je dokonalá vonná kompozice složená pouze ze tří ingrediencí. V prvních tónech vás ohromí pravý arabský jasmín, snoubící se v srdci s tuberózou, neboli hyacintem, s výrazným květinovým aroma. Základ vůně tvoří zimolez čínský, který se vyznačuje silně afrodiziakální květinově - medovým sladkým aroma, které dodává vůni žádoucí hloubku a podmanivost.

Můžete také vyzkoušet levnější variantu s podobným složením :  PURE No.2402 jen za 299 Kč/ 50 ml

 

Armani My Way

armani my way

 

Cestovatelský podtext citrusově-květinové dámské vůně ucítíte v každém detailu. Nejprve na vás dýchne bergamot z Kalábrie a květ pomerančového květu z Afriky. Následně si užijete naplno květinové srdce, ve kterém naleznete duet jasmínu a tuberózy, nasbíraných až v daleké Indii. A putování po modré planetě nekončí ani v závěru, kde se místo esence bílého pižma, virginského cedru a vanilky z Madagaskaru.

Můžete také vyzkoušet levnější variantu s podobným složením :  PURE No.2481 jen za 299 Kč/ 50 ml

Tom Ford Tubéreuse Nue

Tom Ford Tubéreuse Nue

Tato ambrově- květinová unisex kompozice kombinuje svěží květiny s erotickým kořením a odhaluje překvapivou dualitu nočního květu tuberózy: nevinné okvětní lístky zahalené do intenzivní smyslné aury, která se probouzí za soumraku. V úvodu se snoubí noční jasmín s omamnou lilií okořeněné sečuánským pepřem. Srdci vévodé tajemná tuberóza, která je v prvních momentech citronově svěží a hodně opepřená, ale vzápětí jako by byla zabalená do křídového papíru, Po závanu kakaa, se tuberóza přemění do sladkých tónů a v základu ji ovine smyslný suchý pudrový semiš a oud, který celé vonné kompozici dodává orientální nádech.

Můžete také vyzkoušet levnější variantu s podobným složením - PURE No.918 jen za 399 Kč/ 50 ml

Tým Krasnevune.cz

 

 
 
 
 
Převodník
parfémů