Zadejte v nákupním košíku do 3. května soutěžní kód LASKA a vyhrajte pobyt na zámku!

Přivoňte si k parfému jako profesionál

Jak vyzkoušet parfém v obchodě? Jak si nezahltit čichové buňky? Jaké tipy mají parfuméři pro testování vůní?

Při nákupu nového parfému může být těžké si vybrat vůni, která by vám nejlépe vyhovovala. Poradíme vám, jak testuje vůni odborník.

Když se vydáte do obchodu vyzkoušet nové vůně, rozhodně si nenechte od okouzlující prodavačky nastříkat parfém na zápěstí, protože by kontaminoval všechno, co poté vyzkoušíte.

Jak vyzkoušet parfém pomocí testovacího papírku? 

Při prvním přivonění k novému parfému vždy používejte nejdříve testovací papírek. Vonné proužky známé francouzským názvem jako Mouillette (vyslovuje se "Mui - Yet") "jsou dlouhé papírové proužky, obvykle bílé a savé, které bývají volně k dispozici v každé parfumerii..

Nastříkejte dvě nebo tři dávky parfému kolmo na papírek z jedné strany. Než přiložíte testovací papírek k nosu, dejte vůni čas, aby se nejdříve vstřebala.Většinou stačí ca 30 vteřin, aby měl případný alkohol čas vyprchat. Aniž byste se dotkli nosu, pohybujte testovacím papírkem zleva doprava. Zavřete oči, vnímejte a užívejte si postupně svrchní, střední a nízké tóny parfému.

Váš první zážitek představují svrchní tóny tzv. HLAVA parfému. Svrchní tóny jsou nejtěkavější, ucítíte je jen na samotném začátku, proto si první dojem z parfému vychutnejte, trvá jen krátce. Po chvíli si všimnete, jak se vůně postupně mění, aby se do popředí dostaly "střední" tóny, tzv.SRDCE parfému a "nízké tóny" tzv. ZÁKLAD parfému. Pokud bude váš nos nadšený, je čas vyzkoušet vůni na pokožce, protože to, co může skvěle vonět na testovacím papírku, nemusí fungovat s vaší pokožkou. Teplo vaší pokožky, Ph nebo chemie a přirozené kožní oleje budou reagovat s parfémem a vytvoří na vaší pokožce vůni, která bude pro vás jedinečná a většinou trochu odlišná od vůně na testovacím papírku. Na vaší pokožce vůně projde svým plným olfaktorickým životním cyklem, jinými slovy, musíte si ji zamilovat ještě ke konci dne, kdy v ní budou stále přítomny pouze "nízké tóny".

PARFÉMOVÁ PYRAMIDA

pyramida vuni hlava-srdce-zaklad

Jak otestovat parfém na pokožce?

Na zápěstí:

1. Nastříkejte si vůni na zápěstí, ne příliš zblízka a ne z přílišné dálky.

2. Nechte vůni přirozeně zaschnout, tj. nevtírejte do zápěstí

3. Aniž byste se zápěstí dotkli nosem, vdechněte parfém.

4. Nechte vůni v průběhu času rozvinout a pravidelně se k ní vraťte, abyste si vychutnali, jak se vůně vyvíjí a mění.

5. Během této doby se snažte vyhnout mytí nebo otírání zápěstí 

6. Nenanášejte další vůni na stejné místo, dokud si důkladně neumyjete ruce 

testování parfému na zápěstí

Na hřbet ruky nebo na spodní část paže:

Tato místa jsou sice pro testování parfémů méně obvyklá, ale jsou mnohem praktičtější, protože k nim lze snadno přičichnout

V dalších krocích postupujte stejně, jak je uvedeno v části výše - "Na zápěstí".

Hra na čekání

Vůně je jako kytice květů, která se musí rozvinout. Pokud máte čas, nechte vůni na kůži přibližně 10 minut, aby se plně rozvinula. Žádní dva lidé nemají stejnou tělesnou chemii a v trpělivé hře čekání poznáte vy i vůně svou skutečnou, harmonickou identitu.

Jaké tipy mají parfuméři pro testování vůní?

Zde je několik jednoduchých tipů, které mohou být užitečné při testování nových vůní:

Je to běžný jev, že při testování více vůní bezprostředně po sobě dochází k zahlcení čichových buněk, proto netestujte příliš mnoho parfémů současně. Nikdy netestujte víc než tři různé vůně za sebou. .

Nedoporučuje se mezi testováním vůně používat pražená kávová zrna, jak se často traduje. Vědecké testy prokázaly, že nemají žádný účinek, a podle jejich názoru nemá smysl, abyste inhalovali něco jiného, co vám "vyčistí" nos. Místo toho si zkuste přivonět k vlastní kůži nebo oblečení. Parfémáři doporučují pro vyčištění nosu vydechovat do koutku ohnutého lokte.

Nejlepší rada je vyzkoušet pouze 3 různé vůně, poté dát si několikaminutovou pauzu a pak vyzkoušet maximálně další tři.

Dbejte na to, abyste při testování nových vůní neměli na sobě vlastní vůni, krém nebo silný deodorant. 

Nezkoušeje parfémy těsně poté, co jste snědli pokrm, který obsahoval česnek, nebo byl silně kořeněný.

Nevěřte tomu, když vám někdo tvrdí, že silné tření parfému může "rozdrtit" molekuly vůně, např. třením zápěstí o sebe. Je to nesmysl. Pokud máte pochybnosti, zeptejte se jaderného fyzika :-) Při tření zápěstí o sebe se může stát, že parfém dále rozprostřete, a tím zvětšíte plochu, ze které se bude parfém rychleji odpařovat. Tím pádem vůně rychleji vyprchá.

Důležitým bodem před přičichnutím k parfému je nechat alkohol odpařit. Prodejci v obchodech na to málokdy však upozorňují. Čichání k vůni před odpařením alkoholu zkresluje vaše vnímání a štiplavé výpary alkoholu rychle nasytí a ucpou váš nos, což vede k "únavě" nosu, tj. musíte si dát přestávku. Místo toho se doporučuje počkat, až místo, kam jste parfém nanesli zaschne, a teprve poté si přivonět a vychutnat si ho.

Snažte se parfém hodnotit v prostředí bez jiných pachů. Je to velmi obtížné, protože většina obchodních domů a parfumerií je vůněmi zcela přesycena.

Ideální je požádat o malý vzorek nebo si ho koupit domů, abyste mohli vůni skutečně nosit a žít s ní. To je nejlepší rada při hledání vašeho parfému, kterou můžete dostat. To samé, pokud vůni kupujete on-line. Každý kvalitní eshop by měl tuto možnost nabízet.

Není nutné, abyste si parfém koupili hned v den, kdy k němu poprvé přivoníte. Můžete počkat, vyzkoušet ho a vrátit se do obchodu, nebo na eshop.

Určitě to je to nádherný pocit dopřát si krásnou vůni, kterou jste právě objevili a zamilovali si ji.

jak vybrat parfém, který vám sedne

Navštivte naše kamenné prodejny v Praze na Palmovce,na Můstk a v Mostecké ulici, nebo si objednejte vzorky vůní na našem eshopu. Těšíme se na vás!

Tým Krasnevune.cz

 

 

 

 

 

 

 

Převodník
parfémů