Zadejte v nákupním košíku do 3. května soutěžní kód LASKA a vyhrajte pobyt na zámku!

Příběhy 7 nejikoničtějších parfémů všech dob

Mnoho žen je věrných svému oblíbenému parfému spoustu let, jiné rády experimentují a čas od času si pořídí novou vůni. Bez ohledu na rozdílný vkus existují klasické parfémy, které se těší trvalé oblibě a které oceňují ženy po celém světě (některé dokonce nepřetržitě po desetiletí!).Ty nejkouzelnější vůně přetrvávají, jak dokazují tyto ikonické parfémy napříč moderní historií. Přečtěte si příběhy, které se za nimi skrývají.

CHANEL NOº5

CHanel no.5_1

Coco Chanel dala světu nejikoničtější vůní všech dob, která lahodí ženským smyslům již více než 100 let! Poté, co v roce 1921 odcestovala do Monte Carla s bratrancem cara, ruským velkoknížetem Dmitrijem, ji hojnost luxusu musela inspirovat k vytvoření skvostného parfému. Tehdejší módní návrháři a parfuméři se drželi ve svých vlastních kolejích, a tak Coco opět prolomila bariéru. Vyzvala uznávaného parfuméra Ernesta Beauxe, aby namíchal dlouhotrvající vůni, která by se dala nosit ve dne i v noci. Předložil jí několik variant, z nichž každá byla očíslovaná, a ona si vybrala pátou. Název se jí zalíbil, což bylo na tehdejší dobu odvážné, protože parfémy měly obvykle zvučná a romantická jména. Chanel dala Ernestovi volnou ruku při tvorbě a velkorysý rozpočet, takže mohl použít ty nejlepší a nejkvalitnější ingredience jako je růže centifolia, vzácná květina pěstovaná pouze ve francouzském Grasse, a také drahý jasmínový absolut. Parfém Chanel No.5 se stal okamžitě  bestsellerem a jeho popularita prudce vzrostla na konci 2. světové války, kdy si ji vojáci nasazení ve Francii brali domů pro své milé jako suvenýr, a znovu v roce 1954, kdy Marilyn Monroe slavně prohlásila, že jediná věc, kterou nosí do postele, je "pár kapek No. 5".

Vyzkoušejte parfémovanou vodu PURE No.2486, která je inspirovaná touto ikonickou vůní jen za 299 Kč!

 

 

GUERLAIN SHALIMAR

Shalimar

Nexistuje snad romantičtější příběh než ten o mughalském císaři Šáhdžahánovi, který postavil Tádž Mahal, který postavil na počest své milované ženy Mumtáz po její smrti. Příběh inspiroval francouzského parfuméra Jacquese Guerlaina, který se rozhodl vzdát hold jejich romantické lásce formou vůně. V roce 1925 ji představil jako "první orientální parfém" a pojmenoval ji podle historických zahrad Tádž Mahalu. (Lahvička Baccarat napodobovala křivky fontán, které se v areálu nacházejí.) Dodnes patří k nejoblíbenějším vůním na bázi vanilky - doplněné citrusy, kosatcem a tonkou - a okamžitě se stala celosvětovou senzací.

 

NINA RICCI L'AIR DU TEMPS

Nina Ricc l air du temps_1

Po druhé světové válce si každý přál v životě trochu lehkosti, a to se týkalo i vůní. Proto francouzský módní dům uvedl na trh v roce 1948 tuto kořeněnou květinovou vůni jako protilátku k náladě a jako protiváhu k ostatním těžkým vůním, které v té době zaplavovaly trh. Robert Ricci se inspiroval mladými poválečnými ženami, které se k ní houfně hlásily. Zlatý flakon symbolizující mír byl zdoben holubicemi a ukrýval směs květin, konkrétně růže, jasmínu, gardénie a pikantního karafiátu.

 

GIVENCHY L'INTERDIT

Givenchy L´Interdit_1

Všichni známe nádherné róby, které Hubert de Givenchy vymyslel pro svou múzu Audrey Hepburn, ale už se tolik neví, že na její počest vytvořil také vůni. Givenchy pověřil Francise Fabrona, aby pro Hepburnovou vytvořil jemnou vůni, a v podstatě tak uvedl na trh vůbec první moderní vůni pro celebrity, když jí v roce 1957 představil. Veřejnosti však byla k dispozici až v 60. letech, kdy se stala první vůní vydanou módním domem; příznačný název znamená ve francouzštině "zakázaný". Jemná květinová aldehydová směs v sobě snoubila jasmín, růži, fialku a směs dřevin a travin. Moderní verze, kterou pod stejným názvem koupíte v parfumeriích i dnes, je obohacena tóny hrušky, vanilky i karamelu.

Vyzkoušejte parfémovanou vodu PURE No.2421, která je inspirovaná touto ikonickou vůní jen za 299 Kč!

YVES SAINT LAURENT OPIUM

YSL opium

Yves Saint Laurentovi nebyly skandály cizí - jeho kolekce z roku 1971 dokonce nesla toto jméno (Scandal), a přestože byla v té době odmítána, později byla uznána za průkopnickou. Totéž se dá říci o kolekci Opium, která byla v některých zemích dokonce zakázána. Když v roce 1977 uvedl na trh nechvalně proslulou vůni, které způsobila poprask. Sklidil za její kontroverzní název odpor, ale Laurent se odmítl omluvit. Múzou bohaté, svůdné vůně s jantarem a vanilkou byla čínská císařovna. Kořeněná květinová vůně byla uložena do flakonu, který měl evokovat inro, ozdobnou lakovanou nádobu zavěšenou na opasku podle tradiční asijské módy ze 16. století.Tyto ozdoby se někdy používaly k přenášení skutečného opia. 

Vyzkoušejte parfémovanou vodu PURE No.89, která je inspirovaná touto ikonickou vůní jen za 299 Kč!

ANGEL BY THEIRRY MUGLER

Thierry Mugler Angel

Tóny inspirované jídlem nebyly v parfémech ničím novým, ale když byla v roce 1992 představena vůně Angel, byla to gurmánská vůně jako žádná jiná. Do popředí se pro změnu dostala pralinka a čokoláda a ve složení vůně nebyla jediná květinová nóta: skutečná inovace. Trvalo neuvěřitelných 608 zkoušek, než se podařilo tuto bohatě lahodnou vůni správně vyladit, a její nadčasová vůně zůstává stále výrazná (dokonce i mezi mořem napodobenin gurmánských vůní, které v průběhu let inspirovala).

Vyzkoušejte parfémovanou vodu PURE No.2455, která je inspirovaná touto ikonickou vůní jen za 299 Kč!

 CALVIN KLEIN CK ONE

CK One

Unisex vůně jsou dnes normou, ale když CK One v roce 1994 debutovala, byla to průlomová vůně, která byla genderově neutrální a kterou mohl nosit opravdu každý, a dodnes patří k nejprodávanějším vůním vůbec. CK One byla oslavou individuality a rozmanitosti a pyšnila se ikonickými černobílými reklamami s velmi mladou Kate Moss, provokativně oblečenou v džínách Calvin Klein. Čistá a svěží směs bergamotu, kardamonu, ananasu, papáji, jasmínu, fialky, růže, muškátového oříšku a pižma, kterou stačí jen stříknout, stále slouží jako opravdový stroj času, který vás přenese zpět do 90. let, pokud se tedy budete chtít vrátit.

Vyzkoušejte parfémovanou vodu PURE No.3004, která je inspirovaná touto ikonickou vůní jen za 299 Kč!

Převodník
parfémů