Zadejte v nákupním košíku do 3. května soutěžní kód LASKA a vyhrajte pobyt na zámku!

Kdo vytvořil parfém? Zjistěte něco o historii parfémů

Milujete parfémy? Chcete se dozvědět více o jejich původu? V tomto článku vám nabídneme možnost dozvědět se něco o historii parfémů a o tom, kdo je vytvořil. Slovo "parfém" pochází z latinského "per fumus", což znamená "skrze kouř", nebo "prokouřit". 

PŮVOD PARFÉMU

Parfémy se objevují již od dávnověku. Zpočátku se parfém používal jako druh osvěžovače vzduchu nebo při náboženských obřadech, teprve později jej lidé začali používat na pokožku. Nejstarší parfémy objevili archeologové překvapivě na Kypru, kde našli první parfumerii. Byla stará více než 4 000 let.

Prvními lidmi, kteří vyráběli parfémy pro použití na lidské tělo, byli Egypťané. Oleje, balzamické silice, masti, pryskyřice rozpuštěné ve víně... Existovala celá řada výrobků, které se používaly v lékařství, kosmetice a při balzamování mrtvých. Bylo to pro ně tak důležité, že měli dokonce boha parfémů, Nefertema.

 

STAROVĚKÝ ŘÍM A KŘESŤANSTVÍ

Teprve s příchodem Římanů začali lidé používat vůně jako součást osobní hygieny, a to především ženy napříč všemi společenskými vrstvami. Dodnes existuje mnoho receptůr, a to jak římských, tak řeckých. S nástupem křesťanství je však lidé přestali používat jako součást každodenní rutiny, s výjimkou elity. Ve středověku, tedy v době, kdy se osobní hygiena příliš nepraktikovala, se ženy potíraly silnými a dlouhotrvajícími vůněmi, například ambrou.

 

PARFÉMY NA VÝCHODĚ

Pro Číňany je čich jedním z nejdůležitějších smyslů, takže esence a parfémy pro ně byly vždy důležité. "Kámasútra" dokonce hovoří o používání parfému jako o povinné součásti. V 6. století měli velké plantáže věnované výrobě parfémů. Pěstovali květiny a poté lisovali okvětní lístky, aby získali esenci.

 

PŘÍCHOD ALCHYMIE A PARFÉMY V EVROPÉ

Právě s příchodem alchymie a arabské civilizace se znovu začalo experimentovat a vyvýjet nové parfémy. Objev alkoholu jako dobrého rozpouštědla uvolnil cestu k vytváření jemných a déle trvajících vůní. Arabové, kteří přišli jako první do Španělska, rozšířili kulturu parfémů po celé Evropě. 

Větší rozmach a oblíbenost těchto vonných látek zažila Evropa až během 14. století, kdy vzniká na přání královny Alžběty první moderní parfém. První laboratoř zaměřená na výrobu vůní vznikla ve Francii až v 16. století. Své nejvyšší obliby dosahují parfémy za vlády francouzského krále Ludvíka XV. ve druhé polovině 18. století, kdy běžným doplňkem šatníku urozených dam i mužů z královského dvora byly kožené rukavičky. Tato móda však měla jednu vadu. Potily se v nich ruce a rukavice začaly zapáchat. Zakladatel nejstarší francouzské parfumerie Jean de Galimard přišel tehdy s nápadem namáčet rukavičky do vonných esencí a tím ohromil šlechtu, v čele se známou Madame de Pompadour, milenkou krále Ludvíka XV. V 19. století dochází v parfumářském průmyslu k zásadnímu pokroku a tím je vytvoření první umělé vonné esence. Do té doby byly výrobci parfémů závislí pouze na přírodních zdrojích.Ve 20. století vzniká první známý parfém L´Origan od Francoise Cotyho, který se prodává již od roku 1905. O pár let později Gabrielle Chanel zavedla svou vlastní značku, první parfém nese název Chanel No. 5.

dama s parfemem

 

PARFÉMY V SOUČASNÉ DOBĚ

V dnešní době existuje spousta druhů parfémů a miliony způsobů, jak je vytvořit. Pomocí syntetických vůní lze dokonce vytvářet nové vonné složky, které v přírodě neexistují. Nové techniky nám umožňují extrahovat různé esence, a vytvářet tak téměř identické vůně světových značkek za zlomek ceny.Pojďte to prozkoumat a přesvědčit se!

Tým Krasnevune.cz

 

Převodník
parfémů