7 nejdražších parfémů světa. Proč stojí celé jmění ?

Na co se zaměřujete při výběru parfému? Na samotnou vůni, že? Určitě máte stanovený rozpočet, do kterého se musíte vejít, ale nakonec se stejně domníváme, že právě přitažlivost samotné vůně je to, co vám pomůže udělat správné rozhodnutí o koupi nového parému.

Pokud však hledáte parfém s tou nejabsurdnější cenovkou, nebo jste prostě jen zvědaví, kam se až může vyšplhat cena parfému, pak je tu pro vás náš svýběr 7 nejdražších vůní světa, které stojí až 20 milionů dolarů. Navzdory zdání není cena dána pouze exkluzivní a neobvyklou vůní, ale honosnými flakony, které lze považovat za umělecká díla. S každým dalším diamantem se hodnota parfému zvyšuje, čímž se celek stává vzácností nejen pro sběratele parfémů, ale také pro šperkaře nebo znalce umění.

 

 1. Morreale Paris Le Monde sur Mesure

Morreale Paris Perfumes And Colognes

 

Je obtížné jednoznačně určit, kolik stojí nejdražší parfém na světě. To je dáno tím, že značka Morreale Paris vytváří personalizované verze vůní - cena flakonu je proto proměnlivá. Předpokládá se však, že nejdražší parfémy mohou stát až 20 milionů dolarů. Nejen na míru šitá vůně, která se skládá ze vzácných a těžko dostupných ingrediencí, stojí miliony korun. V neposlední řadě cenu především určuje flakon zdobený diamanty, rubíny a zlatem. Morreale Paris nejen vytváří vůně, ale také přináší naprosto luxusní zážitek, který si však mohou dopřát jen ti nejbohatší.

2. Shumukh Spirit of Dubai Parfums

Shumukh Spirit of Dubai Parfums

Parfém, který se dostal do Guinnessovy knihy rekordů především díky tomu, kolik diamantů se nachází na jeho flakonu - je jich až 3571. Kromě diamantů je parfém zdoben perlami, topasy a ryzím zlatem. Cena parfému se blíží 1,3 milionu dolarů (přibližně 280 milionu Kč). Na pokožce vydrží nejméně 12 hodin, zatímco na oblečení vydrží vonět až 30 dní, což je bezesporu působivé. Odlišností parfému je nejen jeho cena a diamanty, které zdobí flakon, ale také neobyčejný flakon z ručně foukaného skla - je umístěn na podstavci vysokém téměř dva metry. Parfém je dodáván s dálkovým ovladačem, kterým lze nastavit výšku nebo směr stříkání.

3. DKNY Golden Delicious Million Dollar Fragrance Bottle

DKNY million dollar parfem

Parfém DKNY se dostal i do Guinnessovy knihy rekordů. A není se čemu divit - cena za jednu láhev Golden Delicious je 1 milion dolarů (216 milionu Kč). Ani v tomto případě nejde o vůni, ale o obal, který stojí miliony (doslova!). Designér Martin Katz jej vyrobil ze 14karátového zlata a ozdobil bílými diamanty a safíry, na kterých rozhodně nešetřil. Vzácné šperky byly použity k vytvoření obrazu města. Kulatý, bohatě zdobený flakon je usazený na turmalínovém podstavci.Tento jedinečný parfém  byl vytvořen pro ušlechtilý účel. Výtěžek z prodeje byl věnován charitativní organizaci „Akce proti hladu“.

4. Bvlgari Opera Prima

Opera Prim BV

 

Vůně, kterou vytvořila parfémářka Daniela Andrier, byla prodána za 200 000 dolarů ( ca 5 mil korun) Parfém obsahuje smyslné pižmo, květiny, citrusy a pomerančové květy. Za tak astronomickou cenou Opery Prima opět nestojí pouze vůně. Pozornost přitahuje flakon - skutečné umělecké dílo vytvořené společností Venini. Láhev zdobí 4,45 karátový ametyst, 25 karátový diamant a 250 karátový citrín. Dlouhá léta ji bylo možné obdivovat v jednom z nejznámějších obchodních domů v Paříži - několik let byla v soukromé sbírce.

5. Clive Christian No.1 Passant Guardant

Christian Clive

Unikátní parfém v hodnotě 186 000 dolarů (více než 4,5 milionu korun) byl vytvořen u příležitosti otevření prodejny Clive Christian v obchodním domě Harrods. Proč je tak drahý? Za cenu může nepřekvapivě drahý flakon - byl vyroben z křišťálu Baccarat, který je navíc pokryt 24 karátovým zlatem. Design připomíná mřížku složenou z 2 000 bílých diamantů. Navíc obrázek lva, který zdobí flakon, je ozdoben dvěma vzácnými žlutými a jedním růžovým diamantem. Tvůrce parfému se inspiroval královskou korunou - chtěl vytvořit stejně vzácný flakon. Uvnitř tohoto okouzlujícího flakonu najdete vlajkovou loď vůní Clive Christian.

6. Clive Christian No. 1 Imperial Majesty

Clive Christian No. 1 Imperial Majesty

Z čeho se skládá vůně v hodnotě přibližně 215 000 dolarů ( 5,2 milionu korun) ? Parfém No.1 Imperial Majesty obsahuje santalové dřevo, fazoli tonku a cedrové dřevo v základu. Úvodní tóny tvoří limetka, ananas, švestka a bergamot, zatímco srdcové tóny růže, jasmín a orchidej. Za vysokou cenu však opět nemůže ani tak samotný parfém, jako spíše flakon. Zátka flakonu byla vyrobena z pětikarátového diamantu, láhev byla vytvořena z křišťálu Baccarat a celá byla pozlacena 18 karátovým zlatem. Ale jen málokdo si bude moci parfém také koupit - bylo jich vyrobeno pouze 10, takže vůně od Cliva Christiana nabyla na exkluzivitě.

7. Jean Patou Parfum Flacon Baccarat

Jean Patou Parfum Flacon Baccarat

Mezi nejdražší parfémy, které byly vytvořeny v jediném exempláři nebo v limitované edici, lze zařadit i vůně dostupné i v oblíbených parfumeriích. Tato vůně od Jeana Patoua je k dostání za téměř 250 000 dolarů (ca 6,1 milionů korun)  Vůně je příjemně sladká a skládá se z květinových, pudrových a růžových akordů. Hřejivý tón ji dodávají santalové dřevo a pižmo. Návrhář jedněch z nejdražších parfémů na trhu - Jean Patou - se proslavil v roce 1930 - parfémem Joy, který byl v té době považován jako nejdražší vůně na světě. Dnes stojí kolem 10 tisíc korun a titul luxusního a drahého parfému převzala vůně Parfum Flacon Baccarat.

Tým Krasnevune.cz

Převodník
parfémů