Zadejte v nákupním košíku do 3. května soutěžní kód LASKA a vyhrajte pobyt na zámku!

Jak zjistit poréznost vlasů a jak je správně naolejovat

Vlasové olejování je v poslední době velmi populární. Samotná tradice rituálu k nám přišla z afrických a asijských zemí. Staré indické léčitelství říká, že nejlepšími oleji na vlasy jsou směsi, jejichž základem je kokosový olej, sezamový olej a bylinné výtažky. Rádi bychom však téma vhodného olejování rozšířili o téma poréznosti vlasů a následně o volbu oleje přizpůsobeného struktuře vlasů.

Začněme tedy od začátku. Vlasy se dělí na jemné, středně jemné a pevné. Každý typ vlasů potřebuje individuální péči, aby vypadaly zdravě a leskle. Ale pozor, někdy se také stává, že naše vlasy mají své vlastní individuální preference, které se neshodují s teorií, a proto je znalost struktury našich vlasů jistým vodítkem, kde bychom měli začít při hledání správné péče o ně.

kokodovy olej Natur planet nerafinovany

Především... jaké máme vlasy?

Nízká poréznost 
Vlasy s nízkou porézností jsou nejméně náročným typem vlasů, pokud jde o péči o ně. Vyznačuje se nízkým stupněm odlupování kutikuly, což má za následek přirozeně hladké a lesklé vlasy. Největší výzvou při péči o tento typ vlasů je dosažení velkého objemu, jelikož bývají jemné.

Střední poréznost
Nejčastějším typem vlasů jsou středně husté vlasy. Struktura vlasu je středně hrubá a při správné péči vypadají skvěle. Se správnými produkty se snadno vytváří objem. 

Vysoká poréznost
Vysoce porézní vlasy jsou typem vlasů s nejvyšším výskytem roztřepených konečků. Tento typ vlasů je často suchý, drsný a matný.Nejčastěji se tento jev vyskytuje u velmi kudrnatých vlasů. Je obtížné dosáhnout lesku a hebkosti. Vyžadují pokročilou, dobře přizpůsobenou péči a největší pozornost ze všech tří typů vlasů. Dostatečně vlasy hydratujte pomocí vlasové kosmetiky a přírodních olejů a vyhýbejte se tepelným úpravám, případně používejte termoochranný sprej.

Za druhé...jak zjistit poréznost vlasů?

Poréznost vlasů je v podstatě pórovitost vlasů a jejich schopnost absorbovat vlhkost..Existuje několik amatérských způsobů, jak zjisti poréznost vlasu.Například:

1) Chomáč vlasů vložte do průhledné sklenice nebo misky s vlažnou vodou a sledujte jeho pohyb. Pokud klesá ke dnu, značí to vysokou pórovitost, protože vlasy dokážou rychle pohltit veškerou vlhkost. Vznáší-li se vlasy na hladině, naopak to indikuje špatnou absorpcí a tím pádem nízkou pórovitostí. Normální pórovitost se prokáže tím, že chomáč plave někde uprostřed vody.

2) Vlasy umyjte šamponem a nepoužívejte žádné další hydratační produkty. Vezměte jeden vlas, omotejte jeden konec na ukazováček levé ruky a z druhý konec na ukazováček pravé ruky. Pokuste se vlas roztrhnout. Pokud vlas velmi pruží, vaše poréznost vlasů nízká. Pokud vlas pruží málo, vaše poréznost  je střední. V případě vysoké poréznosti vlas nepruží a okamžitě se přetrhne.

Za třetí... jaké oleje jsou nejlepší?

Nyní, když znáte svůj typ vlasů, je čas sáhnout po správném oleji nebo směsi olejů, které budou nejlépe vyhovovat poréznosti vašich vlasů

U vlasů s nízkou porézností je nejtěžší vytvořit objem u kořínků, proto bychom této oblasti měli věnovat zvláštní pozornost. Oleje doporučované pro tento typ vlasů jsou především směsi:

Pro poškozené a suché konečky vlasů je dobrou volbou olej z malinových semínek, protože se jedná o polynenasycený olej, který skvěle poškozené a roztřepené konečky vyhlazuje.

olej z malinovyh semínek Natur Planet

Správná péče o středně porézní vlasy znamená, že nevyžadují mnoho času. Je však dobré je pravidelně "krmit" proteiny, zvláčňujícími a hydratačními složkami a chránit je před poškozením, které může způsobit barvení, žehlení, nebo i příliš časté fénování.

Oleje doporučené pro středně porézní vlasy jsou mononenasycené a polynenasycené oleje. Stejně jako u málo porézních vlasů se osvědčují i směsi s nasycenými oleji, např. kokosovým olejem nebo bambuckým máslem. Tyto směsi vlasy hloubkově vyživují.

Další oleje doporučené pro středně porézní vlasy:

Vysoce porézní vlasy hydratujte, hydratujte a ještě jednou hydratujte! Tento typ vlasů bohužel nemá rád žehličky, kulmy, ani agresivní salónní úpravy. 

Doporučené oleje jsou mononenasycené, ale zejména polynenasycené oleje. Stojí za to po nich sáhnout:.

Za čtvrté... jak na vlasové olejování

Na otázku, která technika vlasového olejování je nejlepší, neexistuje jednoznačná odpověď. Často záleží na našich individuálních preferencích, stavu našich vlasů a dokonce i na jejich délce.

Suché olejování
Při suchém olejování je třeba olej rozetřít po celé délce vlasů a poté je rozčesat tak, aby se olej rovnoměrně rozprostřel. Nejlépe je stáhnout vlasy do drdolu nebo si uplést cop. Doporučuje se, aby doba olejování nebyla kratší než 30 minut.

Mokré olejování
Mokré olejování je nejlepší volbou pro poškozené a suché vlasy, tj. vlasy, které potřebují opravdu silnou hydrataci. Stačí vlasy namočit teplou vodou nebo navlhčit růžovou vodou, přebytečnou vodu odsát papírovým ručníkem a nanést olej. Stejně jako u metody suchého oleje by se měl olej nanášet na celou délku vlasů.

Olejování v nádobě
Nejčastěji se používá mokré olejování v lavoru. Stačí do něj nalít asi 1 litr převařené vody, přidat olej a několik kapek hydratačního přípravku, například 3% kyseliny hyaluronové. Ponořte vlasy do vody a počkejte 3 minuty. Jemně nechte odtéct přebytečnou vodu, vlasy svažte do drdolu a zabalte do teplého froté ručníku. Po 2 hodinách vlasy umyjte obvyklým způsobem.

 

Převodník
parfémů