Zadejte v nákupním košíku do 3. května soutěžní kód LASKA a vyhrajte pobyt na zámku!

Jak číst složení kosmetických přípravků?

Snaha rozluštit kosmetické etikety se zdá být pro mnohé z nás obtížná. Vyplatí se znát několik jednoduchých pravidel, která vám pomohou vybrat ten nejlepší produkt.

Zde je stručný průvodce čtením etiket se složením:.

Na délce záleží

Stejně jako u potravinářských výrobků je nejžádanější kosmetika s jasným a krátkým složením. Dlouhé kosmetické složení si zaslouží zvláštní pozornost: může znamenat množství cenných účinných látek nebo vysoké množství plnidel a syntetických látek. Zpravidla se jedná o druhý případ. Bezpečnější je investovat do kosmetiky s krátkým, šetrným složením.

Na pořadí záleží

Podle předpisů se kosmetické přísady uvádějí na etiketách v pořadí, které není náhodné. Složka, které je v produktu nejvíce, je na prvním místě, ta, které je nejméně, je na posledním místě. Pokud výrobce slibuje, že vysoký obsah kyseliny hyaluronové zajistí hloubkovou hydrataci pokožky, zatímco samotná kyselina hyaluronová je na konci seznamu, znamená to, že výrobce používá nepoctivý marketing.

Výrobci nejsou povinni uvádět informace o procentuálním podílu složek ve výrobku. Obecně platí, že k odhadu účinných složek kosmetického přípravku postačí několik prvních položek složení. Stojí za to si všimnout, zda jsou cenné výtažky, extrakty a minerály na prvním místě seznamu. Pokud je na prvním místě seznamu voda, plnidla a silikony, je to jasné NE.

Konzervační látky nejsou zlo

Přestože konzervační látky nemají dobrou pověst, není třeba se jich obávat. Jsou nepostradatelnou složkou při výrobě bezpečné kosmetiky - bez nich by většina pečujících produktů byla použitelná maximálně několik dní. Konzervační látky mají totiž ochrannou funkci: chrání kosmetiku před škodlivými účinky teplot, mikroorganismů a volných radikálů. Zajišťují tak bezpečné používání po celou dobu trvanlivosti kosmetického přípravku. Výrobky, které jsou nesprávně konzervovány, nejenže nesplňují sliby výrobce, ale mohou být i nebezpečné pro pokožku. Je třeba vědět, že čím méně konzervačních látek, tím kratší je trvanlivost výrobku. Lidé se sklonem ke kontaktním alergiím by měli dbát zejména na co nejnižší přítomnost konzervačních látek.

Nejběžnějšími konzervačními látkami přírodního původu používanými v přírodní kosmetice jsou benzoan sodný, kyselina dehydrooctová, sorban draselný, glukonolakton, kyselina salicylová, benzylalkohol, tokoferol, kyselina levulinová atd

Složky, kterým je dobré se vyhnout

Aby mohl být kosmetický přípravek uveden na trh, musí splňovat řadu požadavků a projít řadou omezujících testů, které nařizují přísné předpisy Evropské unie.

Schválená kosmetika obsahuje pouze bezpečné látky. Některé z nich se však stávají nebezpečnými v dávkách, které překračují přísné limity. K tomu dochází, když se tyto složky objevují v několika různých produktech denní potřeby. Je důležité zajistit, aby naše kosmetika neobsahovala tyto látky:

  • SLS, SLES - pěnivé látky, které způsobují vysušení pokožky a pocit pnutí, nevhodné pro citlivou pokožku.
  • Polyakrylamid - plnivo pro zvýšení hustoty výrobku; jeho hromadění má karcinogenní účinky.
  • Triethanolamin, TEA - udržuje PH výrobku; nadbytek může způsobit rakovinu.
  • Parafínový vosk - vytváří nepropustnou ochrannou vrstvu, která brání výměně plynů; je lepší jej nahradit přírodními rostlinnými oleji.
  • Silikony - brání volné výměně plynů a pronikání složek do pokožky; někdy se obtížně odstraňují.
  • Ftaláty - zakázané v kosmetice pro nejmenší; v nadměrném množství zvyšují riziko astmatu a alergií.

Zvolte si nakupování online

Každodenní nákupy málokdy provází dostatek klidu a času na analýzu složení nového kosmetického výrobku. Někdy jsou etikety výrobků příliš malé na to, abyste je mohli přečíst. Je dobré si výrobek vyfotit a analyzovat jeho složení na internetu. To vám umožní zkontrolovat, zda výrobek neobsahuje cizorodé látky, a posoudit, zda splňuje vaše požadavky.

Převodník
parfémů