V pátek 29. března mají všechny naše prodejny otevřeno. V pondělí 1. dubna máme otevřeno pouze v Praze na Mostecké.

Fakta a mýty o parfémech

U nás, ve světě vůní -  Krasnevune.cz - často slýcháme zavádějící informace a dezinformace zejména o tom, jak by se měl parfém nosit nebo vybírat. Jak tedy oddělit fakta od fikce? Připravili jsme pro vás nejčastější fámy o vůních a snažili jsme tu osvětlit, zda jsou pravdivé, nebo ne!

TVRZENÍ Č. 1: Čím je vůně silnější, tím je lepší
VERDIKT: Fikce

Všichni milujeme dlouhotrvající vůně, ale "silná" nebo "intenzivní" nemusí vždy znamenat "lepší", nebo že vydrží hodně dlouho. Nezapomeňte, že každý si "silnou" vůni představuje jinak: pro někoho je přehnaně těžká orientální vůně, pro jiného svěží denní vůně. Hledáním té pravé byste měli začít tím, že se podíváte na koncentraci vůně v parfému. Proč? Protože koncentrace vůně se obvykle vztahuje k procentuálnímu podílu vonných látek, přičemž čím vyšší procento, tím nižší obsah alkoholu a tím delší výdrž bude vůně mít.

TVRZENÍ Č. 2: Mezi označením EdT, EdP EdP a Parfémem není žádný rozdíl
VERDIKT: Fikce

Takže technicky vzato, když si vezmete svou oblíbenou vůni a přičichnete k jejím variantám EdT, EdP a parfému,zřejmě řeknete, že jsou stejné. Často totiž obsahují naprosto stejné ingredience. Rozdíl je však v obsažené koncentraci vonných olejů a dalších složek v každé z nich. Parfém má nejvyšší koncentraci, většina z nich obsahuje 20-40 % a na vaší pokožce vydrží přibližně až 8 hodin. Parfémová voda má další nejvyšší koncentraci 7-14 % a vydrží až 6 hodin. Lehčí složení, jako je toaletní voda, obvykle vydrží kolem 4 hodin s koncentrací 3-8 %, zatímco kolínská voda je na konci spektra s koncentrací 2-4 %. 

Používané zkratky:

  • Edc - Eau de Cologne  –Kolínská voda
  • Edt - Eau de Toilette - Toaletní voda
  • Edp - Eau de Parfum - Parfémovaná voda
  • P - Parfum – Parfém

TVRZENÍ Č. 3: Vůně by měla být tím úplně posledním co na sebe nanesete 
VERDIKT: Fikce

Vůně je často popisována jako závěrečná tečka kosmetické rutiny, ale to neznamená, že si ji musíte nutně nastříkat na pokožku vteřinu předtím, než vyjdete ze dveří. Pokud se totiž nastříkáte hned po sprše nebo hydrataci, vaše čerstvě hydratovaná pokožka a tělesné teplo mohou přispět k tomu, že vonné tóny vydrží déle. Všichni odborníci vědí, jak je vrstvit vůni, abyste maximalizovali její výdrž. 

fakta a myty o parfemech

TVRZENÍ Č. 4: Stejná vůně voní na různých lidech jinak
VERDIKT:: Fakt

Už se vám někdy stalo, že jste si půjčili vůni své nejlepší kamarádky a říkali jste si, hm - to je divné, vůbec nevoním jako ona? Má to jednoduché vysvětlení. Naše pokožka je jedinečná, každá má jiné Ph, což může změnit způsob, jakým se vůně chová, když ji na sebe naneseme.. Jaké z toho plyne ponaučení? Vždy si před zakoupením na své pokožce vůni vyzkoušejte, Solidní eshop nabízí vzorky vůní tzv. testery za pakatel, popřípadě má kamenné prodejny, kde si vůně můžete vyzkoušet zdarma.

TVRZENÍ Č. 5: Parfém si vždy nejprve nastříkejte na zápěstí
VERDIKT: Fakt

Tato zažitá rutina, kterou jste prováděli od chvíle, kdy jste si vzali do ruky svůj první flakonek s vůní, stále platí. Zápěstí jsou nejdůležitějšími pulzními body na těle pro nanesení vůně. Jsou místa, která jsou nejvíce prokrvená a teplá, což napomáhá lepšímu a silnějšímu rozvinutí vůně. Dalšími pulzními body na těle jsou krční tepna,loketní a podkolenní jamka, pokoža za ušima, spánky nebo a výstřih. 

Náš tip: slavná Coco Chanel kdysi prohlásila: „Žena by měla vůni nanášet na místa, na kterých touží po políbení“.

TVRZENÍ Č. 6: Vtírání vůně do pokožky prodlouží její výdrž
VERDIKT: Fikce

Prosím, přestaňte to dělat! Víme, že je těžké odolat, ale třením si vůni ničíte!  Nejenže obrušujete a otupujete vonné tóny parfému, ale zároveň rozbíjíte molekuly, což způsobuje rychlejší vyprchání vůně. Jediné, co musíte udělat, je nastříkat a nechat vůni volně zaschnout. Žádné další zásahy nejsou nutné.

TVRZENÍ Č. 7: Parfém má datum spotřeby
VERDIKT: Fakt

Datum spotřeby na flakonu ani na krabičce většinou nenajdete, občas můžete narazit na datum výroby, ale každá vůně může projít a zkazit se. Většina parfémů vydrží přibližně 3-5 let, pokud se jim věnuje trochu péče (např. skladování mimo dosah přímého slunečního světla/tepla/vlhkosti). Na rozdíl od vašich oblíbených potravin a kosmetických výrobků bohužel neexistuje standardizované datum spotřeby, ale pokud si všimnete změny odstínu tekutiny nebo jsou tóny cítit trochu nakysle, pak je možná čas se se svým miláčkem rozloučit.

TVRZENÍ Č. 8: Parfém je pro ženy, kolínská pro muže
VERDIKT: Fikce

Kdybychom na tuto otázku měli odpovědět před deseti lety, možná bychom s tímto tvrzením souhlasili. To proto, že značky neprodávaly přípravky Eau de Parfum pro muže, místo toho mužům nabízely vody po holení, kolínské vody a toaletní vody. V dnešní době jsou parfémy stále dostupnější ve všech typech vůní - mužských i ženských, dokonce i unisex - což znamená, že tento mýtus je dávno vyvrácen.

TVRZENÍ Č. 9: Rozprašování parfému do vzduchu a procházení se pod ním prodlužuje jeho výdrž 
VERDIKT: Fikce

Může to působit posilujícím dojmem a vypadat docela roztomile, ale podstata je taková, že stříkat oblak vůně a procházet se v něm má jen velmi slabý účinek.Vaše vůně nejlépe funguje, když ji nastříkáte přímo na pokožku, protože dobře reaguje s tělesným teplem.

TVRZENÍ Č. 10: Parfém můžeme nosit celý den po celý rok
VERDIKT: Fakt

Vůně má tolik výhod; kromě toho, že budete krásně vonět, může zvýšit vaše sebevědomí, pomoci vám udělat na někoho pozitivní dojem a zlepšit náladu vám i vašemu okolí! Jediné, co je třeba mít na paměti, je, že byste vůni, kterou si ten den vyberete, měli přizpůsobit dané příležitosti; například lehká toaletní voda se dobře hodí na den do kanceláře, zatímco na večerní rande se hodí něco "ostřejšího" nebo hřejivého a zářivého.

Převodník
parfémů