Zadejte v nákupním košíku do 3. května soutěžní kód LASKA a vyhrajte pobyt na zámku!

Zásady správného skladování aneb jak na dlouhou výdrž parfému

Téměř každý z nás má doma nějaký flakónek luxusnější vůně, kterou nepoužíváme každý den, a proto chceme, aby nám parfém vydržel co nejdéle. Pojďme si na toto téma trochu posvítit.

Jak lze parfém dlouho uchovávat?

Odborníci na parfémy se shodují na tom, že se u vůní nedá přesně stanovit datum, po kterém by se již nedala používat. Aby však milovníci parfémů měli jedinečný čichový zážitek, některé z parfumářrských domů uvádějí na obalu datum spotřeby. Toto datum spotřeby, které se většinou nachází na dně flakonu, je obvykle 30 měsíců. 

V parfumářství neexistují žádná pevná pravidla. Spíše než spoléhat se na datum, podle kterého lze posoudit, jak dlouho by měl být parfém uchováván, doporučují odborníci zaměřit se na složky, které je tvoří. Lehké, přírodní a citrusové tóny mají tendenci se rychleji kazit, zatímco dřevité, jantarové a pižmové tóny jsou stabilnější.

Důvěřujte svým smyslům

Prvním vodítkem, zda lze váš parfém ještě používat, je jednoduše jeho vůně. Pokud okamžitě rozpoznáte vůně, kvůli kterým jste si parfém zamilovali, není důvod se ho zbavovat! V závislosti na osvětlení a stáří vašeho parfému se jeho barva i vůně může měnit. Není třeba panikařit: je to naprosto normální a nijak to neovlivňuje kvalitu!

Jak zajistit parfému co nejdelší životnost ?

Aby se zachovala ta správná chemie mezi vámi a vaší vůní, je nejlepší uchovávat ji mimo dosah světla, vlhkosti a tepla. Nechávat parfém v koupelně se může zdát pohodlné, když se ráno chystáte, ale nedoporučuje se to: parfému se nemusí líbit vlhké prostředí a měnící se teplota. Uděláte rozhodně lépe pokud svou sbírku parmému umístite třeba na toaletní stolek v ložnici. A nejlépe uděláte, když parfémy budete uchovávat v původní krabičce. Skladování bez původní krabičky, drasticky snížíte účinnost vůně. V žádném případě neskladujte parfémy v ledničce, jak bývá zvykem u některé kosmetiky, kolísání teploty může vůní rychle zničit..

Krasnevune.cz

 

 

Převodník
parfémů