V pátek 29. března mají všechny naše prodejny otevřeno. V pondělí 1. dubna máme otevřeno pouze v Praze na Mostecké.

10 nejbizarnějších složek v parfémech

Vybrali jsme pro vás několik nejpodivnějších parfémových ingrediencí všech dob. Nikdo neví, kdo většinu z nich pro parfumářství objevil, ale i ty nejkrásnější parfémy mohou být vylepšeny přidáním překvapivých, ale i nepříjemných (a někdy dokonce vyloženě odpudivých) složek.

Dnešní parfémy obsahují převážně syntetické a chemické látky obohacené o stopové množství přírodních olejů. Přesto v parfémech, které si denně stříkáme na kůži, zůstává i mnoho „historických“ ingrediencí. Možná vás překvapí, že mnohé z těchto složek jsou vyloženě bizarní.

 

1. Ambergis

Ambergris

Ambergis je složka živočišného původu, která se nachází v trávicím traktu vorvaňů. Jedná se o střevní sekret, ale vědci si stále nejsou zcela jisti, který konec zvířete ji vylučuje. Čerstvý ambergis je pro parfémářství bezcenný, protože má neuvěřitelně odporný zápach. Teprve po dlouhém zrání ztrácí velkou část svého odpudivého zápachu a má jemnější a lehce květinovou vůni. Její hlavní využití v parfumerii je jako fixační prostředek – i ta nejmenší kapka dokáže způsobit, že parfém vydrží na kůži několik dní.

Vzhledem k vysoké ceně, jakož i k omezením, která na vonné a kosmetické složky živočišného původu uvaluje řada zemí, se v moderní parfumerii používají syntetické alternativy, které mohou mít různou vůni. Některé z těchto alternativ se svou vůní blíží skutečným vůním s živočišnými tóny a jiné alternativy voní jako sluncem vybělené čisté prádlo nebo naplavené dřevo.

Ambergis byl údajně použit v původním parfému Chanel No. 5. V současnosti je jednou z hlavních složek parfému Alien Eau Extraordinaire od Thierryho Muglera. Pravý ambergis se údajně stále nachází ve vzácných parfémech a je uváděn jako jedna z nejdražších parfémových ingrediencí na světě.

Naše parfémované vody se složkou Ambergis

2. Cibetkové pižmo

Cibetkové pižmo

Cibetkové pižmo je hustý sekret ze žláz kočkovitého savce-cibetky, který se vyskytuje nejčastěji v Africe a Indii. Nejvíce ceněné cibetkové pižmo pochází z chovných zvířat v Etiopii. Zápach cibetkového pižma je hnilobný a velmi silný. Po extrémním naředění však získává velmi jedinečnou a přitažlivou květinově živočišnou vůni. Ve velmi velkém množství bylo použito ve slavné Chypre Francoise Cotyho (v 1 % složení) I dnes se v luxusních parfémech tato složka stále objevuje, ačkoli mainstreamové parfémy mají tendenci ji buď zcela vynechat, nebo používat syntetické náhrady, jako v případě Jicky od Guerlain.

Naše parfémované vody se složkou Cibetkové pižmo

3. Kastoreum (Bobrovina)

Castoreum

Kastoreum je zvířecí sekret bobra evropského a bobra kanadského, který se používá v parfémech k dodání přijemné dřevitě kožené vůně s aroma vanilky a malin. Bobr používá tento sekret k označení svého teritoria a v odborné parfumářrské terminologii je považován za pižmo. Jeden z nejslavnějších parfémů Francoise Cotyho, L'Origan (1908), obsahoval velkou dávku kastorea v čistotě 0,5 procenta.

Kastoreum je v moderním parfumářství nahrazováno syntetickými náhražkami a hyraceem, zemitým materiáeml podobným hornině. Pozoruhodnou vůní s obsahem kastorea je Fils de Dieu od Etat Libre d'Orange.

 4. Labdanum

Labdanum

Labdanum je lepkavá hnědá pryskyřice získaná z keřů Cistus ladanový (západní Středomoří) a již ve starověku se používala jako přírodní lék a vonná složka. V minulosti se pryskyřice sbírala z koz a ovcí, které se o keře otíraly. Aromatická hmota se nabalila na srst sudokopytníků a pastýři ji hřebenem z chlupů vyčesali. 

Dnes se však labdanum z keřů získává extrakcí nebo destilací s vodní parou. Jantarová, kožnatá vůně této složky se používá v parfémech jako je Bleu de Chanel a Herod Cologne.

Naše parfémované vody se složkou Labdanum

5. Střelný prach

Střelný prach

Střelný prach, známý také jako černý prach, je chemická sloučenina sestávající ze síry, dřevěného uhlí a dusičnanu draselného. Tento vzorec prorazil v parfumářském průmyslu svým odvážně peprným a kouřovým aroma Ačkoli by se nabízelo spíše střelný prach využít střelný pro pánské vůně, používá se i do dámských parfémů například Flowerbomb Nectar od značky Viktor & Rolf.

6. Popcorn

Popcorn

Popcorn je populární nejen v kinech, ale i jako ingredience při výrobě parfémů. Popcornové aroma je máslové s tóny pražené kukuřice. Poprvé bylo použito v původní verzi Miss Dior Cherie a je také důležitou složkou vanilkového parfému Demeter Popcorn.

Naše parfémované vody se složkou Popcorn

7. Slanina

Slanina

I vůně slaniny se dostala do světa parfémů. Slanina, známá pro své jedinečné slané a kouřové aroma, byla použita ve vůni Bacon Classic, která byla uvedena na trh v roce 2010 a obsahovala také tóny virginského cedru, grapefruitu, limetky, pomeranče a pepře. V poslední době se stala hlavní vůní mnoha tělových mycích přípravků a sprchových gelů.

8. Cukrová vata

Cukrová vata

Velmi sladká pudrová nóta vonící jako jako karamelizovaný cukr a svařené ovoce. Jedná se o látku zvanou ethyl maltol, což je organická sloučenina, bílá pevná látka se sladkou vůní, která je běžnou součástí cukrovinek. K nejznámějším parfémům s aroma cukrové vaty patří například ikonický Angel By Thierry Mugler.

Naše parfémované vody se složkou Cukrová vata

9. Kaktus

Kaktus

Kaktus je oblíbenou sukulentní rostlinou, která se také používá ve voňavkách. Kaktus má travnatou, zelenou vůni, která pomáhá především oživit unisex parfémy. Používá se v parfému Xeryus Rouge značky Givenchy a v parfému Demeter Prickly Pear.

Naše parfémované vody se složkou Kaktus

10. Kaviár

Kaviár

Další luxusní pochoutka – kaviár, se dostal do parfémů a kolínských vod. Kaviárse získává z rybích jiker a nemá nikterak výraznou vůni. Výrobci parfémů jej používají spíše k tomu, aby dodali ostatním složkám výraznost. Složka se používá v parfému Womanity od Thierryho Muglera, který je známý svou sladkou a pikantní vůní zároveň.

Naše parfémované vody se složkou Kaviár

BONUS

11. VESMÍRNÁ RUŽE

raketa

 

Tato miniaturní růže byla vypěstována ve vesmíru při letu STS-95 raketoplánu Discovery NASA v komerční pěstební komoře ASTROCULTURETM. Vědci chtěli zjistit, zda růže pěstovaná ve vesmíru bude skutečně vonět stejně sladce jako její pozemský protějšek. Ukázalo se, že výsledná složka má "květinovou, dřevitou a duchovní" vůni. Poté byla použita ve vůni Shiseido Zen - s futuristickým flakonem.

 Tým Krasnevune.cz

 

Převodník
parfémů