Nyní ke každé objednávce Parfém na praní 10 ml zdarma!

Chladné dny, teplé dny: Proč je vhodné měnit parfémy s proměnlivým počasím

Nosíme jiné parfémy v chladných a teplých měsících z důvodu rozdílných potřeb a reakcí našeho těla v různých klimatických podmínkách. Existuje několik faktorů, které ovlivňují, jaký typ parfému je vhodnější pro konkrétní roční období:

Teplota

V teplých měsících se naše tělo potí více, což zvyšuje tepelnou aktivitu. Ve vyšších teplotách dochází ke zvýšenému odpařování parfému, což může způsobit, že lehčí a osvěžující vůně jsou více výrazné a příjemnější. Naopak v chladných měsících méně odpařování umožňuje používat intenzivnější a hutnější vůně, které se mohou lépe rozvinout a déle vydržet na pokožce.

Charakteristika parfému

Existují parfémy s různými charakteristikami, jako jsou svěží, ovocné, květinové, dřevité, kořeněné apod. Ve většině případů jsou svěží a ovocné vůně vhodnější pro teplá období, protože jsou lehčí a osvěžující. Naopak v zimě mohou být více oblíbené dřevité nebo kořeněné vůně, které působí hřejivěji a vytvářejí pocit útulnosti.

Společenské příležitosti

Lidé mají tendenci přizpůsobit své parfémy nejen podle počasí, ale také podle příležitostí. V teplých měsících jsou častěji outdoorové aktivity a letní večírky, kde jsou svěží a lehčí vůně oblíbenější. Naopak v zimních měsících, kdy jsou častěji indoorové akce a večírky, se lidé často rozhodují pro intenzivnější vůně, které lépe zapadají do chladné atmosféry.

Výběr parfému je však nakonec velmi individuální záležitostí. Někteří lidé upřednostňují určitou vůni po celý rok bez ohledu na roční období, což je také naprosto v pořádku. Důležité je, aby každý zvolil vůni, která mu přináší radost a se kterou se cítí pohodlně, ať už je venku léto nebo zima.

parfemy

U nás v Krasnevune.cz si můžete vybrat světové vůně pro ženy, pro muže i unisex za zlomek ceny na jaro, léto, podzim i zimu!

 

Parfémy pro chladné období

Parfémy určené pro zimní období často obsahují specifické ingredience, které vytvářejí teplou, hutnou a útulnou atmosféru. Některé z nejčastějších ingrediencí, které se v těchto vůních objevují, zahrnují:

  1. Dřevité tóny: Dřevité akordy jako sandalové dřevo, cedr, agarwood (oud) a vetiver jsou oblíbené v zimních parfémech. Poskytují hloubku a teplý základ.

  2. Kořeněné vůně: Ingredience jako skořice, hřebíček, zázvor, vanilka a kardamom dodávají zimním parfémům výraznou kořeněnou nótu.

  3. Balsamicé  akordy: Kadidlo, benzoín, pryskyřice a myrha přidávají do vůní zimní nálady a vytvářejí pocit útulnosti.

  4. Květinové tóny: I když jsou květinové vůně obecně spojovány s jarem a létem, v zimních parfémech se často objevují květiny jako jasmín, růže a tuberóza, které přidávají do kompozice svůj charakteristický dotek.

  5. Sladké a hřejivé složky: Sladké ingredience, jako je karamel, med, třezalkový olej a tonka, dodávají vůni příjemný a hřejivý akcent.

  6. Citrusové akordy: Některé zimní parfémy mohou obsahovat i lehké citrusové nóty, jako je bergamot, pomeranč nebo mandarinka, aby byla vůně osvěžující, aniž by byla příliš letní.

Tyto ingredience se často kombinují a promíchávají do komplexních vůní, které jsou charakteristické pro zimní období. Každý parfémový dům a tvůrce vůní má své vlastní jedinečné recepty a variace, takže nabídka zimních parfémů je velmi rozmanitá.

Parfémy pro teplé období

Parfémy určené pro letní období mají tendenci být osvěžující, lehké a svěží, aby se dobře přizpůsobily vyšším teplotám a slunečným dnům. Některé z nejčastěji používaných ingrediencí v letních parfémech zahrnují:

  1. Citrusové tóny: Citrusové vůně jsou velmi oblíbené v letních parfémech. Obsahují složky jako bergamot, citron, pomeranč, grep nebo mandarinka, které dodávají vůni svěžest a vitalitu.

  2. Akvatické akordy: Pro letní atmosféru jsou často používány akvatické složky, které evokují vodní tóny. Tyto složky mohou připomínat mořský vánek, jemné květiny na pláži nebo vlhkost po osvěžujícím dešti.

  3. Květinové nóty: V letních parfémech se také často objevují lehké květinové vůně, jako je levandule, jasmín, šeřík nebo růže, které dodávají něhu a romantiku.

  4. Ovocné akordy: Ovocné ingredience, jako je jablko, hruška, broskev nebo meloun, přidávají do letních parfémů sladkou a osvěžující nótu.

  5. Zelené tóny: Vůně zelených listů a bylin, jako je máta, bazalka nebo zelený čaj, mohou také vytvářet svěží a energickou atmosféru.

  6. Exotické složky: Některé letní parfémy zahrnují i exotické ingredience, jako je kokos, ylang-ylang, frangipani nebo tiaré, které evokují dovolenkovou atmosféru.

Tyto složky se často kombinují tak, aby vytvořily harmonické a osvěžující vůně, které jsou ideální pro letní období. Letní parfémy často mají lehčí konzistenci a odlehčenou složkovou strukturu, což je činí ideálními pro denní nošení a teplé letní dny.

Parfémy pro celý rok

Parfémy určené pro celoroční nošení, často nazývané také univerzální nebo all-season vůně, mají tendenci být vyvážené a přizpůsobivé pro různé roční období. Některé z nejčastěji používaných ingrediencí v těchto parfémech zahrnují:

  1. Citrusové akordy: Citrusové vůně jsou často oblíbenou složkou v celoročních parfémech, protože poskytují svěžest a vitalitu bez ohledu na počasí.

  2. Dřevité tóny: Dřevité akordy, jako je cedr, santalové dřevo, vetiver a agarwood, jsou vhodné pro celoroční nošení, protože dodávají vůni hloubku a stabilitu.

  3. Květinové nóty: Lehké a jemné květinové ingredience, jako je růže, jasmín, šeřík a fialka, se často používají pro univerzální parfémy, které jsou vhodné pro každou sezónu.

  4. Kořeněné vůně: Kořeněné akordy, jako je skořice, hřebíček, kardamom a vanilka, dodávají vůni zajímavou a bohatou složku.

  5. Ovocné tóny: Ovocné složky, jako je jablko, broskev, hruška a angrešt, mohou přidat do parfému sladkou a osvěžující nótu, která je přijatelná po celý rok.

  6. Ambra a pižmo: Tato složka se používá jako báze v mnoha parfémech pro jejich dlouhotrvající a hřejivý efekt, který je vhodný pro jakékoli roční období.

Tyto ingredience se často kombinují a míchají do různých kompozic, aby vytvořily univerzální parfémy, které jsou vhodné pro každou příležitost a počasí. Výběr vůně je samozřejmě velmi individuální a závisí na osobních preferencích a chuti každého jednotlivce.

Tým Krasnevune.cz

 

Převodník
parfémů